Бивш миньор осъди „Горубсо“ след 27 години, за професионално заболяване
Бивш миньор осъди „Горубсо“ след 27 години, за професионално заболяване / mediapool.bg

Бивш миньор осъди „Горубсо“ – Златоград, за професионално заболяване, 27 години след преустановяване работата му в рудниците. Това става ясно от решение на Районен съд – Златоград, с което се присъжда на пенсионирания миньор обезщетение в размер на 8 500 лв., затова че е заболял от силикоза. Мъжът има трудов стаж в различни рудници на дружеството в период от началото на 1978г. до 1987г.

Здравословните му проблеми започнали през 2014 г., след което е лежал в различни болнични заведения, където му била и поставена диагнозата.

Според специалистите, заболяването го е получил именно по време на работата си в рудниците, тъй като след това не е работил в подобна среда.

Установено е, че ищецът изпитва и дискомфорт при общуване с хората поради пристъпите на задух и продължителна кашлица. Ищецът е принуден да използва помпичка поради недостиг на въздух. Съдебно-медицинската експертиза показва, че симптомите на заболяването силикоза се усилват при влошаване на метеорологичните условия. Поради това настоящият съдебен състав приема, че обезщетение в размер на сумата от 8 500 лева е справедливо и съответства на степента и характера на професионалното заболяване на ищеца“, се казва в решението на съда.

То подлежи на обжалване в двуседмичен срок.