Билетът става 80 стотинки, за ученици и пенсионери – 50?
Билетът става 80 стотинки, за ученици и пенсионери – 50? / netinfo
Билетът в градския транспорт да стане 80 стотинки, а за ученици и пенсионери поскъпването да е от 30 на 50 стотинки, са поискали превозвачите. Предложението им е било депозирано при кмета Славчо Атанасов миналия петък. Ако общината приеме обосновката на 6-те транспортни фирми, това ще е второто увеличение за тази година.

Като мотив за исканото повишение се сочи скокът на нафтата, която само за 2 месеца се е увеличила с 20 стотинки и напускането на шофьори, които отиват на работа в международния транспорт и в строителните фирми за по-високи заплати, обясни превозвачът Димитър Чолаков. Според колегата му Веселин Дошков, средната цена на билета в Пловдив е 55 стотинки, но над 40% от продадените билети са на пенсионери и ученици, а цената им не бе променена при предишното увеличение от 1 януари.

Една от транспортните фирми може и да спре принудително, защото има натрупан дълг към доставчик на горива, който отказва да продължи да я зарежда на кредит.

Кметът Славчо Атанасов не бе открит за коментар по исканията на превозвачите. Управителят на общинското транспортно предприятие Вичо Кузов заяви, че при него не е депозирано официално писмо от транспортните фирми, но призна, че е чул за тяхното настояване обикновеният билет да поскъпне с 14% , а преференциалният – с над 60%.