Безпрецедентно дело завежда жена, болна от муковисцидоза
Безпрецедентно дело завежда жена, болна от муковисцидоза / Снимка: Диляна Петрова, Дарик Радио Пловдив /Камелия Чернева и адв. Снежана Стефанова/
Безпрецедентно дело срещу здравното министерство завежда жена, болна от муковисцидоза
79000
Безпрецедентно дело срещу здравното министерство завежда жена, болна от муковисцидоза
  • Безпрецедентно дело срещу здравното министерство завежда жена, болна от муковисцидоза

Безпрецедентно дело срещу Министерството на здравеопазването за близо 60 хиляди лева завежда 39-годишната медицинска сестра Камелия Чернева от Асеновград страдаща от рядката болест муковисцидоза. Това съобщи нейният адвокат Снежана Стефанова на пресконференция в Пловдив.

От 2008 година се води битка срещу дискриминацията на Здравното министерство да не е предоставена самостоятелна клинична пътека за лечение на болестта. През 2013-та година тази дискриминация бе доказана, а от 2015-та година клиничната пътека е регламентирана, но на прекалено ниска цена, обясни адв. Стефанова.

Клиничната пътека е на стойност 990 лева, а в дадени случаи еднодневното лечение на болестта струва 900 лева, обясни Камелия Чернева. По думите й, за поддържането на живота й, са необходими по 2 антибиотични курса годишно, всеки на стойност около 7000 лева.

Това, което искам е министерството да ми изплати парите, които аз и моето семейство сме давали за лечението ми през последните 5 години на стойност близо 24 хиляди лева и още 35 хиляди лева за неимуществени вреди, обясни Чернева.

Тя отбеляза, че през 2009 година е изписана от болница с диагноза "тежка кислородна недостатъчност" и оттогава се самолекува.

Не бива да се мълчи, когато се нарушават човешки права, защото по този начин се толерират неправдите, категорична бе Камелия Чернева.

Безпрецедентно дело завежда жена болна от муковисцидоза
netinfo