Безплатен кабинет консултира срещу нежелана бременност
Безплатен кабинет консултира срещу нежелана бременност / netinfo
Първият в България целогодишен кабинет, в който специалисти ще информират жените за методите за предпазване от нежелана бременност, ще отвори до дни врати в Пловдив. Той ще се помещава в бившата гинекология на Университетска болница на бул. “Васил Априлов”, съобщи проф. Никола Милчев по време на кампанията на Българското дружество по акушество и гинекология „Седмица на отворените врати”. Целта на кабинета за планова контрацепция е да повиши информираността на жените и да “обърне” съотношението на абортите и ражданията, което в Пловдив е в полза на абортите. Сайтът www.yasmina.bg пък вече отвори „виртуален АГ - кабинет”. В него посетителите ще могат да се консултират с водещи специалисти по въпросите, свързани с предпазване от нежелана бременност.

38,5 % на всеки 1000 тинейджъри забременяват, но едва 42% от тях раждат децата, които носят. Според статистиката, пловдивчани познават много слабо други методи за предотвратяване на нежелана бременост, освен прекъснатия полов акт и презервативите. Всяка трета жена пък смята, че приемът на контрацептиви ще доведе до напълняване и окосмяване.

Рискът от рак на матката намалява пропорционално на продължителността на ползване на таблетките анти-бебе, опровергаха специалистите притесненията на жените за канцерогенно действие на този вид медикаменти. Редовната употреба на хапчета против забременяване намалява риска от рак на яйчника.

В България се правят 50000 аборта годишно. Причината е, че само 4% от българките се доверяват на плановата контрацепция. Статистиката сочи, че от 30% до 60% от бременостите възникват непланувани.

Коя е най-ефикасната и безвредна контрацепция според проф. Никола Милчев – чуйте от прикачения звуков файл