Бежанската криза в Европа обсъждат евродепутати на конференция в Пловдив
Бежанската криза в Европа обсъждат евродепутати на конференция в Пловдив / europarl.bg

Безпрецедентната бежанска криза, нуждата от сигурни енергийни доставки и европейският бюджет са темите във фокуса на новия Европейски парламент (ЕП) през първите 18 месеца от мандата му. Те са и основни за регионалната конференция в Пловдив, която се открива днес. Във форума ще вземат участие български евродепутати и експерти от различни области.

Имиграцията и тероризмът са двете теми, по които опасенията на европейските граждани нарастват най-бързо според скорошно проучване на Евробарометър, поръчано от Европейския парламент. В същото време 66% от европейците (и 65% от българите) смятат, че решенията за справяне с имиграцията трябва да се вземат на ниво ЕС. Превърна ли се Европа в „обетована земя“ за бежанците и какви са мерките, които трябва да предприеме ЕС, ще обясни заместник-председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент Илияна Йотова (С&Д).

Във време на световни конфликти повече механизми за сигурност на доставките са един от начините да се предотврати повторение на енергийните кризи, които преживя Европа, а и България. Целта на пакета за енергийния съюз е да се обезпечи сигурна и устойчива енергия на достъпни цени за Европа и нейните граждани. Конкретните мерки обхващат 5 ключови области, включително енергийна сигурност, енергийна ефективност и декарбонизация. За енергийния съюз своята позиция ще представи Владимир Уручев (ЕНП).

На 25 ноември Парламентът прие бюджета на ЕС за 2016 г. В него се включват 155 млрд. евро в бюджетни кредити и 143,9 млрд. в кредити за плащания. Осигурени са възможно най-много средства за миграцията и бежанците, малки и средни предприятия, студенти и програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. По темата разяснения ще даде Андрей Новаков (ЕНП), който бе част от преговорния екип.

В началото на конференцията приветствие към гостите ще отправи заместник-кметът на Пловдив по европейските въпроси – Стефан Стоянов. След това Катя Христова от НБУ ще очертае основните теми за ЕП през първите 18 месеца на мандата. Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), ще се представи доклад на тема: Атаките в Париж: криза или възможност за европейската външна политика?“. Георги Ганев, програмен директор по икономическите въпроси в Центъра за либерални стратегии в София, ще говори за Европейския фонд за стратегически инвестиции, познат като „Плана Юнкер“. Подробности за партньорството за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ ще даде Христо Христов, съветник в Представителството на ЕК в София.

Конференцията ще бъде съпроводена от фотоизложбата „Имам си една мечта“. Снимките на деца бежанци, попаднали в центровете за настаняване у нас, са направени от фотографа Илка Антонова и журналиста Нидал Хлайф. Изложбата е по инициатива на детския фонд на ООН и е посветена на децата бежанци, за да се насърчи толерантността и приемането на хората, принудени да напуснат домовете си. В деня на конференцията изложбата ще може да се види на мястото на събитието в хотел „Тримонциум“, а от 5 до 15 декември гражданите на Пловдив ще могат да я разгледат в офиса на Европа Директно на ул. „Константин Фотинов“ № 15.

В сътрудничество с „Дома на киното“ на 7, 8 и 9 декември с ВХОД СВОБОДЕН ще бъдат прожектирани трите финалиста на европейската филмова награда ЛУКС, сред които българският филм „Урок“. Победителят „Мустанг“ беше награден на официална церемония в Страсбург.

Конференцията се организира от Информационното бюро на ЕП в България в сътрудничество с Европа Директно – Пловдив и е с начален час 9.00 ч. в хотел „Тримонциум“. Конференцията е със задължителна предварителна регистрация на epsofia@ep.europa.eu и ще се излъчва на живо на www.europarl.bg