Без отлив на туристи в турските курорти
Без отлив на туристи в турските курорти / Езерото Абант © wikipedia.org

Не се забелязва намаляване на броя на туристите от Пловдив и региона в курортите на Турция вследствие на събитията от последните седмици. Това са оценките на няколко от водещите пловдивски туроператорски компании.

Случващото се в нашата южна съседка не е повлияло по никакъв начин на туризма. Това е един от секторите, който е от изключително значение за местната икономика. Взети са всички мерки, с които да бъдат защитени туристите. Българите, които желаят да пътуват към Турция, могат да се чувстват напълно спокойно. Проблемите в държавата не достигат до курортите, заявиха за Дарик туроператорите.

От Министерството на Външните работи на България (МВнР) предупреждават, че обстановката в големите градове на Турция запазва напрегнатия си характер. МВнР настоятелно препоръчва на българските граждани, намиращи се в Турция, да не вземат участие в демонстрациите.

При необходимост българските граждани могат да се обръщат за информация и съдействие към българските дипломатически представителства в Анкара, Истанбул, Одрин и Бурса.

В края на май Турция бе обхваната от безпрецедентни безредици. Всичко започна от протест срещу застрояването на едно от малкото останали зелени места в Истанбул - площад „Таксим”. Напрежението ескалира, след като полицията използва вода и сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите. Протестите бързо обхванаха и други градове. Шествия имаше в Измир, Анкара и други градове. Правозащитната организация „Амнести интернешънъл” осъди действията на полицията, като я обвини в прекомерна употреба на сила. Мирни протести, в подкрепа на несъгласните със застрояването на площада, имаше пред редица посолства на Турция в други страни, сред които и България. Международните наблюдатели коментират, че много от демонстрантите са на улицата не заради екологичната кауза, а в знак на протест срещу Ердоган