Кризисен екип извърши физическа и документална проверка на столовата на спортното училище “Васил Левски" в Пловдив, в която се натровиха учениците. Това каза д-р Диана Спасова, началник отдел по храните БАБХ-Пловдив, цитирана от Агенция "Фокус".

"Категоричен отговор не може да се каже към този момент, тъй като резултатите от лабораторните изпитвания не са готови. За да бъде направен анализ, има необходимост от технологично време, в зависимост от търсения патоген. Изследванията от лабораторията могат да излязат най-малко от 48 до 72 часа за ешерихия коли, салмонела, а за листерия – след денонощие“, обясни тя.

Още четири деца са приети в болница в Пловдив заради хранително отравяне (ВИДЕО)

"Ситуацията е много сериозна за нас, затова взехме незабавно няколко мерки. Формира се кризисен екип, който незабавно извърши физическа и документална проверка още вчера на място на обекта. Целта на този кризисен щаб или екип е да се идентифицира причината, довела до тази неприятна ситуация“, допълни Диана Спасова.

Тя уточни, че са идентифицирани  храните, които са получени в столовата, произходът им и начинът им на съхранение. "Разгледани са документите, водени от оператора, стопанисващ столовата, към системата за самоконтрол, оперативни документи със записи по отношение технологичен контрол при приготвяне на храна, лична хигиена и здраве на персонала, борба с вредители и хигиена на контактни повърхности, видове използвани дезинфектанти. Все още проверките продължават. Взехме проби и от питейната вода. Опитваме се да обхванем максимално възможни варианти и причини, които биха довели до този неприятен инцидент“, допълни още тя.  

12 ученици са в болница в Пловдив след натравяне (ВИДЕО)

Храната, която се предлага в ученическата столова  се е приготвяла на място и се реализира непосредствено след нейното приготвяне. Обектът не е работил от 30 юни до 1 септември поради ваканция на учениците, уточни тя.Последната проверка на обекта е от февруари и не е открито нищо нередно. 

Не са установявани несъответствия в дълъг период назад във време.

Чакат се и резултатите от лабораторните проби.

В сряда стана ясно, че 194 ученици са обядвали и вечеряли в стола на спортното училище във вторник. Вечерта 65 от тях получават симптоми на хранително натравяне. Те са ученици от 5 до 11 клас. Тази нощ са били приети в болница още четири деца със симптоми на хранително натравяне.
Агенция "Фокус"