12 деца са постъпили в Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ “Свети Георги" в Пловдив от спортното училище СУ “Васил Левски". Причината е хранително натравяне, като до този момент състоянието им е средно тежко със значителни подобрения, съобщава информационна агенция "Фокус".

Общо 65 деца са със стомашно неразположение.  Учениците са между десет и шестнайсет-годишна възраст.

Приемът им в болницата е започнал около 20:30 часа във вторник и е продължил до около 12:30 часа днес.

Майка откри стъкло в бурканче с бебешка храна (СНИМКИ)

Екипите на университетската болница правят всичко необходимо за подобряване на състоянието им.

"Няма нито едно дете, което да е в тежко състояние", съобщи доц. Иван Балтаджиев, заместник началник на инфекциозната клиника УМБАЛ “Свети Георги" в Пловдив пред NOVA.

"Децата са в средно увредено състояние с умерена степен на обезводняване. Около 5-6 часа след вечеря някои от децата са получили повръщане и разстройство. Своевременно са докарани в клиниката и започнало своевременно лечение", разказа доц. Балтаджиев. 

По информация на лекарите, децата са консумирали кебап и свинско със зеле.

ОДБХ-Пловдив и РЗИ извършват съвместна проверка във връзка със стомашно неразположение на децата от Спортното училище "Васил Левски" в Пловдив, съобщиха за Агенция "Фокус" от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

ОДБХ - Пловдив проверява храната, консумирана от учениците, която се доставя от фирма за кетъринг. Вземат се проби за лабораторно изследване от храната и работните повърхности в кухнята.

Резултатите се очакват в понеделник.

Екипите на университетската болница правят всичко необходимо за подобряване на състоянието им.

Проверени са здравните книжки на служителите в столовата, където са се хранили натровените ученици, съобщи Диана Спасова - началник одел "Контрол на храните и граничен контрол" в ОДБХ - Пловдив.

"Били са валидни, заверени, клинично здрави, но предполагам, че колегите от РЗИ ще направят допълнителни обследвания на оперативния персонал в столовата", допълни Спасова. 

Имало е технологичен контрол по време на кулинарната обработка с калибриран термометър, но докладът от комисията, която е извършила проверката, го очаквам до края на работния ден. 

Директорът е затворил столовата, до изясняване на случая и до излизане на резултатите от лабораторията. 

"Към момента няма констатирани нарушения. Направено е задълбочено обследване, проучване, взети са проби. Изчакваме резултатите от лабораторния анализ. Хубаво е това, че има запазени проби, които са длъжни самите оператори на столовата, да задържат от всяка приготвена и раздадена храна 48 часа. Така че тези резултати ще станат след 48-72 часа, като лабораторно изпитване, резултатите ще бъдат минимум след три дена готови", допълни Диана Спасова . 

В столовата на Спортното училище на 12 септември на обяд са се хранили 151 ученика, за вечеря 109. На 13 септември за обяд са се хранили 241, а за вечеря 107. Някои от децата, които имат симптоматика и неразположения, не са консумирали храна в столовата, но всички, които са настанени в Инфекциозна клиника, са консумирали, съобщи Спасова. 

Ще бъдат проверени близките четири лавки и павилиони, в близост до училището.

За малките спортисти менюто за 13 септември на обяд е било пилешка супа и кюфтета по чирпански, а за вечеря омлет и пресни плодове. В понеделник са консумирали и сини сливи за десерт, каза още Спасова. 

Столовата се стопанисва от външна фирма, не от Спортното училище. 
 
Информационна агенция "Фокус"