След преглед 14 от децата са настанени в инфекциозното отделение на болницата
"Няма деца в тежко състояние. Надяваме се че ще бъдат овладяни тези оплаквания. Това е клинична картина на хранително отравяне, но няма нищо драматично на този етап", съобщи д-р Валентин Вълчев от Спешна помощ пред БНТ.
 

22 деца на възраст между 7 и 12 години са постъпили в ямболската болница МБАЛ „Св. Пантелеймон” със съмнения за хранително натравяне. Оплакванията на децата са се появили в понеделник следобед в училищния стол в с. Дражево. Според медиците към момента състоянието им е добро и те се възстановяват, съобщава NOVA.

Малко след 19 часа е започнало транспортиране на децата от село Хаджидимитрово. Те са на възраст между 7 и 12 години. Малко преди полунощ приехме и последното дете. Общо децата са 22. Те са обядвали в училищен стол, консумирали са една и съща храна. Някъде около 17 часа са започнали първите симптоми при някои от тези деца със силни болки в корема и упорито повръщане”, каза д-р Вълчев.

„Тези симптоми кореспондират с клинична картина на хранително отравяне, но каква е точната причината ще кажат колегите от РЗИ след приключване на тяхната проверка”, каза още той.

"То не ѝ беше лошо като се прибра, добре беше. Минаха 10 минути и почна да повърща и туй беше", сподели Недялка Михайлова, родител на едно от децата.

20 деца в болница със симптоми на хранително натравяне в Ямболско (ВИДЕО)

Очакват се резултатите от изследванията. Всички деца учат в съседното село Дражево.

Храната се доставя чрез кетъринг и с нея се хранят близо 1 300 ученици от община Тунджа.

Кмет на община Тунджа пък каза: Най-интересното е че става въпрос само за деца от Хаджидимитрово, а тази храна ядат всички деца от община Тунджа. В Дражево учат деца от Хаджидимитрово и Дражево нито едно Дражевско дете не е тук, само Хаджидимитровски и нито едно дете от други училища от нашата община които са консумирали същата тази храна.

На всички деца ще бъдат направени изследвания и най- късно в сряда ще бъде ясно каква е причината за неразположението. Всички пострадали деца учат в съседното село Дражево. Храната, която им се предоставя е на принципа на кетъринг и с нея се хранят близо 1 300 ученици от община Тунджа. В момента представители на здравната инспекция и областната дирекция по безопасност на храните извършват проверки в училището в Дражево.
БНР