/ netinfo
Проекти за реставрация на шест знакови обекта в Пловдив с културно-историческо значение ще дарят участниците в курса за професионално обучение на архитекти по опазване на недвижимото културно наследство.

Изграждат нови кучешки площадки в Пловдив, инвестират и в детски и спортни съоръжения

Курсът се реализира благодарение на Ecole de Chaillot в  Париж в партньорство с Община Пловдив, Френския културен институт, Министерство на културата, УАСГ и КАБ. 

В Дома на културата „Борис Христов“ започна представянето на проектите в рамките на инициативата, в която участват 27 архитекти от цялата страна.
Официалният старт поставиха заместник-кметът по култура на Община Пловдив Александър Държиков и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

В приветствието си Александър Държиков припомни, че са изминали повече от две години от деня, в който с главния архитект на район „Централен“ Петър Петров са обсъдили идеята Пловдив да домакинства този престижен форум. Той поздрави участниците със завършването на курса и им пожела нови успехи.

2019 - годината на подготовката на мащабни проекти с дългогодишна реализация за Пловдив

Вие сте призвани да съхраняване за бъдещите поколения богатото ни културно-историческо наследство, заяви от своя страна Георги Стаменов и поздрави архитектите от името на кмета на Пловдив Иван Тотев.  

Архитектите представят проекти за Археологически комплекс „Небет тепе“, аптека „Хипократ“, къща „Нишанян“, Сградата на старото кметство на ул. „Хр. Г. Данов“ , жилищно-търговска сграда на ул. „Хр. Г. Данов“ 17 и къщата на „Стефан Обрейков“ на „Софроний Врачански“ 12.

През 2019: Започват новия басейн на Младост и стадион Пловдив

Представянето е под формата на над 40 табла, включващи резултати от направеното през 2018 г. проучване, заснемане и предложения за адаптация, обясни арх. Петър Петров, делегиран  представител на Ecole de Chaillot, гр. Париж. Под ръководството на престижната френска образователна институция курсът се провежда за осми пореден път в България, като през 2017-2019 г. за първи път домакин е Пловдив.

Откриването на изложбата е утре от 13.30 ч. във фоайето на Дома на културата „Борис Христов“.