/ снимка: plovdivtown.com
Плановото задание е внесено в НИНКН
Плановото задание за проекта „Небет тепе“ е внесено в Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), съобщи за Дарик арх. Румяна Пройкова.

Преди време Община Пловдив стартира процедура по социализирането на Небет тепе по нейния стар проект от 2011 г., но тя напомни, че се налага всички процедури да се провеждат наново, защото преди няколко години общинската администрация не успя да се вмести в сроковете за кандидатстване.
 
Идеята на арх. Пройкова за намеса в емблематичния за Пловдив и Европа археологически обект бе показана на скица още през 2014 г., когато пловдивчани водиха битка срещу една бутафорна реконструкция на историческия хълм.
 
Според експертите проектът на арх. Пройкова е - цитирам: „вежлив към средата, историята и епохите, деликатен и в същото време ефектен“. Още повече, че той ще бъде обогатен от приложените към него резултати от археологическите проучвания, които бяха направени там през 2017 г., уточни за Дарик доц. д-р Костадин Кисьов, директор на Регионалния археологически музей.

Според него, през 2019 г. няма да има нови проучвания, а такива ще бъдат извършени по време на реализацията на проекта. Тяхната цел няма да бъде научна, а ще е пряко свързана с експонирането, консервацията и реставрацията на историческия обект.