Али Мустафа поиска съветници да осъдят нападението над Джумая джамия
Али Мустафа поиска съветници да осъдят нападението над Джумая джамия / снимка : Виктор Кадири/ Дарик радио Пловдив/ архив

Общинският съветник от ДПС Али Мустафа Байрям, доскоро познат под името Бранимир Иванов, поиска от Пловдивския общински съвет да осъди вчерашния опит за палеж на Джумая джамия.

Съветникът от ДПС изрази разочарованието си от поредното посегателство над храма и благодари на полицията за бързите действия по залавянето на извършителя.

„Трябва винаги да осъждаме такива действия, независимо дали са срещу джамии, църкви или синагоги“, заяви Байрям.

Искането на съветника от ДПС обаче не беше подготвено административно и нямаше конкретен документ, който да бъде гласуван. В опит да излезе от сконфузената ситуация, председателят на общинския съвет Илко Николов увери Али Мустафа, че всички съветници в залата осъждат опита за палеж.

Вчера 31-годишен български гражданин направи опит за палеж на Джумая Джамия в Пловдив. По случая е образувано бързо производствo, съобщи за Дарик говорителят на окръжната прокуратура Галина Андреева.

Обвиняемият полял дограмата на джамията със запалителна течност и я  запалил, а  след това  избягал. Пламъците са били потушени от охранител, а извършителят е бил заловен на бензиностанция, след кражба на гориво, с което възнамерявал да повтори опита си за палеж.

Спрямо него са повдигнати обвинения за опит за палеж на имущество на значителна стойност, което е с историческа и художествена стойност и за кражба на гориво.