Алармират прокуратурата за присвояване в „Градски транспорт
Алармират прокуратурата за присвояване в „Градски транспорт / netinfo
Сигнал за неправомерни действия на синдика на „Градски транспорт” и за присвояване в особено големи размери е внесъл в Окръжна прокуратура – Пловдив един от кредиторите на дружеството – доставчикът на горива Петър Никленов.

Той оспорва приемането на 12 млн. 898 хил. лева вземания на мажоритарния собственик на превозвача – фирма „Транс сити” на Ангел Батаклиев и настоява прокуратурата да провери защо искането е уважено от синдика Иван Зонков, след като този дълг не е с настъпил падеж. Става дума за лизинговите вноски за новите рейсове, които се плащат от „Градски транспорт” и станаха основание в понеделник Надзорният съвет на Агенцията за приватизация да отчете неизпълнение на инвестицията от страна на купувача.

В сигнала до прокуратурата се твърди, че с прехвърлянето на лизинга за изплащане от „Градски транспорт” се създава изкуствена задлъжнялост на превозвача, чиято несъстоятелност се иска. Никленов подчертава, че това грубо погазва интересите на кредиторите и води до – цитирам – злоупотреби с финансов ресурс, който постъпва от общинския и държавния бюджет.