Агитират за създаване на бутикови винарски изби
Агитират за създаване на бутикови винарски изби / netinfo
България има шанс да пробие на Европейския винен пазар с малки винарски изби с бутиково производство на гроздови еликсири. Това стана ясно по време на семинара на тема “Разработване и реализация на успешни европроекти в областта на лозарството и винарството”, който се проведе в Заседателната зала на община Пловдив. Създаването на малките винарни може да се финансира със средства от европрограмата за развитие на селските райони, от която България може да разчита на 3 милиарда и 240 милиона евро, обясни в лекцията си управителят на консултантска фирма “Финсис” Никола Христович.

Европейският съюз вече не стимулира създаването на нови насаждения с винени сортове грозде. Затова нашите стопани трябва да се ориентират към преструктуриране и конверсия на сега съществуващите лозови масиви. Това може да стане чрез обновяване на сортовете, промяна на местонахождението на лозята и подобряване на технологиите за производство на грозде и вино.

В момента в България има над 100 хиляди лозарски стопанства, ако един на всеки сто от тях направи собствена малка винарска изба, ще покорим Европа с нашите напитки. По този начин допълнителен тласък ще получи и виненият туризъм, който има голямо бъдеще у нас, категорични са специалистите.