/ netinfo

Около 500 квестори ще следят за реда на държавния зрелостен изпит по български език и литература в Пазарджишка област. За втората матура са определени около 450 квестори, съобщават от Регионалното управление на образованието (РУО). Те ще бъдат по двама в изпитна зала, по двама ще има в коридорите и на входа на училището.

Квесторите и зрелостниците нямат право да използват мобилни устройства по време на изпита.

При провеждане на матурите имат право да присъстват като наблюдатели и до трима представители на родителите на учениците от училището, в което има изпит. Те са определени 30 дни преди изпитния ден от училищното настоятелство, а за училищата, в които няма настоятелства - от родителите на учениците в 10. и 11. клас.

Осигурено е видеонаблюдение на всички изпитни зали. Всички места в класните стаи са номерирани и за всеки ученик е определено конкретно място. Системата за наблюдение има индивидуален мониторинг на всяко от местата и може да направи компютърен анализ при опити за преписване.

На първата матура днес се явяват 1393-ма дванайсетокласници. За втория заявки са подали 2024-ма. Част от тях са младежи, скъсани през минали учебни години, поясняват от РУО. Те ще бъдат разпределени в 34 училища. 8 младежи са пожелали да се яват на третата матура.

За първи път завършващите професионално обучение имат право да изберат да не се явяват на втора матура, а вместо оценка от нея в дипломата им да се запише средноаритметичната оценка от държавните изпити по професия.

Изпитите започват точно в 8.00 часа и са с продължителност четири астрономически часа. За учениците със специални образователни потребности се отпускат два допълнителни часа. Учениците трябва да се явят в училищата с документ за самоличност и служебната бележка за допускане до изпита.