избирателна урна
избирателна урна / netinfo
Близо 5% е  избирателна активност в Пловдив, според последната официална информация, което показва запазване на тенденцията от изборите през последните години. 306 224 пловдивчани имат право на глас на изборите днес, като 1 287 са младите хора, които могат да гласуват за първи път. Изборът е между 205 –ма кандидати за народни представители от 21 партии и коалиции. Мандатите от 16-ти избирателен район са 11. През първите 2 часа от началото на изборния ден избирателната активност бе под 1% във всички райони на града. 

Към 10 часа, по данни от 16 РИК, са гласували 14 657  пловдивчани. Средната избирателна активност е 4,79% . Най-голяма е тя в район „Западен“ - 6,12%, следват „Централен” с 5,62%, „Южен“ - 4,72%, Тракия” - 4,57%, „Северен” - 4,26% и "Източен” - 3,43%.

478 са избирателните секции в Община  Пловдив и всички са отворили навреме, потвърдиха от районната избирателна комисия. От тях 14 са в големите лечебни заведения, в Пловдивския затвор и Следствения арест. 5 са подвижните избирателни кутии, които ще обслужват 6-те района на града ( като тази от район “Тракия” ще приема заявки и от “Източен”) Хората с увреждания, които желаят да им бъде осигурен транспорт, могат да подават заявки до 17 часа. Документи за самоличност ще се издават до 19 часа във всички поицейски управления.

7 досъдебни производства против избирателните права на гражданите са образувани на територията на Апелативна прокуратура Пловдив. Всички окръжни и районни прокурори в Апелативната зона ще продължават да дежурят днес и ще приемат сигнали за нарушения до един час след обявяване на края на изборния ден.

В Пловдивска област  избирателната активност e близо 10%. Най-висока е в община Брезово – 12.93%, а най-ниска е в „Родопи“ – 6.24 на сто. С право на глас са 302 687 избиратели. В 17-те общини са разкрити 535 секции, 8 от които подвижни. 

За охрана на изборния ден в града и областта са мобилизирани над 1 100 полицаи. До момента няма данни за нарушения. В Пловдив е забранена продажбата, сервирането и употребата на алкохол. Въведена  е и временна забрана за движение на МПС около Районните избирателни комисии разположени в Международен панаир Пловдив. След 19 ч. спирането и паркирането  са ограничени по бул. “България ”- юг, и по бул. “Марица” – север, в участъка от бул. “Цар Борис ІІІ Обединител” до моста “Адата”.