/ DarikNews
Мъжко хоро се изви за поредна година във водите на река Тунджа в Калофер рано тази сутрин. Над 100 калоферци влязоха в ледената река, за да спасят богоявленския кръст.  Още в ранни зори стотици хора от цяла България се събраха в подбалканското градче, за да участват в единствения по рода си ритуал в страната.

Мъжкото хоро се изви в ледените води на Тунджа в Калофер (ВИДЕО)

С тъпани и песни мъжете, облечени в народни носии, нагазиха в студените води, въпреки минусовите температури в подбалканското градче. За втора година в Калофер няма сняг, но атмосферата беше уникална.

DarikNews

Под звуците на традиционната песен „Залюбила е Василка“, кметът на града на Ботев Румен Стоянов поведе мъжкото хоро във водите на Тунджа. След това към играещите мъже се присъединиха и останалите хора пристигнали за ритуала.

DarikNews

Отец Димитър от  църквата „Св. Архангел Михаил“ в Калофер хвърли дървения кръст във водите. Светинята беше уловена от един от мъжете, който го предаде на най-малкия участник в мъжкото хоро. Това трябваше да бъде 2-годишният Димо Спасов Жулев, но момченцето се уплаши от пръските, с които беше обсипано и бе извадено от реката. Така кръстът беше предаден на 4-годишно момченце.

DarikNews

След края на ритуала мъжете, участвали в него и всички присъстващи преминаха по улиците на Калофер, следвайки кръста, до който се опитваха да се докоснат всички за здраве.

DarikNews

DarikNews