4 деца и петима възрастни са болните от менингит
4 деца и петима възрастни са болните от менингит / netinfo

Четири деца с менингит се лекуват в Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Това съобщи за Дарик, началникът на клиниката, проф. д-р Марияна Стойчева.

Три от децата са с вирусен менингит, а едно- с бактериален. Освен това в клиниката са приети други 5-ма възрастни души от населени места в Централна и Южна България, всички с бактериален менингит.

Единственото прието дете с бактериален менингит е на 5 години от Хасково. То е прието с менингококов менингит, който е и най-заразният.

Най-малкото прието дете е на година и половина, прието с бактериален менингит, а останалите деца са до 5-годишна възраст. Най-възрастната пациентка е на 82-годишна пловдивчанка, също с бактериален менингит.

Случаите са от различни региони и хората нямат връзка помежду си, така че не  може да се говори за епидемичен взрив, категорична бе д-р Стойчева.

По думите й, пациентите се подобряват и в рамките на 1 седмица ще бъдат изписани вирусно заразените, а след 2 седмици- и тези с бактериалното заболяване.

Симптомите на болестта са помишена температура, главоболие и повръщане. При децата се наблюдава страх от светлина, непоносимост към шум и неспокойство, обясни д-р Стойчева. По думите й, решаващо за изхода на заболяването е ранната и адекватна диагностика.