кукери
кукери / БГНЕС
250 кукери ще гонят злото тази година на традиционния Песпонеделник, който ще се проведе на 5 март в смолянското село Широка лъка. Това стана ясно днес на пресконференция в община Смолян на която бяха оповестени подробности около организацията и провеждането на кукерския празник. Не напразно Песпонеделник се провежда в Широка лъка. Селото е съхранило през годините бита и родовите традиции. Кукерските игри са включени и в Националния културен календар. Тази година, освен нашите песъци ще гостуват още пет състава от Каравелово и Дъбене – Карловско, село Драгоданово – Сливенско, град Стралджа – Ямболско и от село Ябълково – Кюстендилско. Желаещите групи са били много, но повече от час и половина не може да бъде затворен пътя, а изпълнението на всяка кукерска група е 15 минути. Поради тази причина само шест групи участват, обясни кметът на Широка лъка Васил Седянков. Той уточни, че средствата за празника са осигурени традиционно от община Смолян и спонсори.

Всички хотели в селото са резервирани. Дори една група кукери ще бъде настанена в смолянски хотел. Движението за МПС ще бъде спряно в селото на 5 март от 11 до 12,30 часа. Широка лъка е почистена от снега, а от тази вечер няма да има и режим на водата. Седянков каза още, че с кмета на Момчиловци Сийка Суркова са поканили корейския посланик на гости. На 4 март да посети Момчиловци за Тодоровден, а на 5 март Широка лъка за Песпонеделник. Двете села са му харесали много и той е изявил желание да ги посети.

Кукерските дни ще започнат на 2 март от 14.00 ч. с откриването на изложба на детски рисунки „Кукери”, изработени от ученици от местното училище. От 16.00 часа в НЧ „Екзарх Стефан „ ще бъде открита и изложба живопис „Много богове“ на Георги Попов .

На 3 март от 11.00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците на героите, загиналите за освобождението на България .
От 18,30 ч. ще има Празнична програма в читалището, посветена на Националния ни празник. В нея ще участватученици от ОУ „Н. Вапцаров“ и НУФИ Широка лъка, вокално танцова група при читалището и хор при пенсионерски клуб.

На 4 март от 18,30 часа Националното училище по фолклорни изкуства ще проведе традиционния си концерт, посветен на 3 март.

Маскарадните игри започват в 11.00 часа на 5 март, обяви секретарят на читалището в Широка лъка Гергана Чотрева. Има приемственост в тази традиция и се спазва от местното население, предава се от поколение на поколение, поясни и ръководителят на песъците Стоил Калфов. В кукерската група на Широка лъка членуват само мъже, докато в чуждите състави участват и жени. Отново ще бъде показана двойната маска, характерна за широколъшките песъци. Най-малкият кукер ще е на 8 години. От следващата седмица песъците ще започнат да играят и обикалят селото.

Очакват се над 5 хиляди гости на предстоящия кукерски празник.