Съдебна палата Пазарджик
Съдебна палата Пазарджик / netinfo
12 години лишаване от свобода при първоначален строг режим даде Окръжният съд на 46-годишния Йордан Стойнов от Пещера, признат за виновен за убийството на собствения си баща. Делото протече по съкратеното съдебно следствие – без разпити на свидетели и вещи лица като подсъдимият призна изцяло вината си.

Кървавата драма се разигра точно в деня на балотажа от президентските избори  - 13 ноември 2016 г. Според разпространената първоначално информация от полицията, Йордан се спречкал със 74-годишния си баща, стигнало се до сбиване. И двамата били под въздействие на алкохол. След размяна на удари възрастният мъж бил намушкан с нож в корема. В тежко състояние бил настанен в Областната болница в Пазарджик, където на следващата сутрин починал от раните си.

При налагането на постоянна мярка за задържане под стража на 46-годишния пещерец стана ясно, че не са открити данни той да е действал при самозащита. Ден преди фаталното спречкване заплашвал родителите си да ги убие, ако не му прехвърлят къщата. Възрастните хора са подавали и жалби срещу сина си в полицията.
Тогава Йордан отричаше вината си и твърдеше, че баща му го налагал с дърво.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив. До окончателно решение Стойнов остава с постоянно задържане под стража.