110 948 е броят на гласоподавателите в Смолянска област
110 948 е броят на гласоподавателите в Смолянска област / dariknews.bg

110 948 е броят на гласоподавателите в Смолянска област, чиито имена фигурират в окончателните избирателни списъци. 124 000 са доставените в 22-ри МИР Смолян бюлетини, като тяхната дължина е около 70 см.

Общият брой на членовете на СИК е 2 118 души. Общо 560 полицаи ще охраняват изборния процес в Смолянска област. Охраната на секциите е поета от служителите на МВР от 18.00 ч. на 11 май и ще продължи до приключване на изборния ден и предаване на изборните материали в Районната избирателна комисия. За гарантиране на законосъобразното протичане на изборния процес и за осигуряване на реда и спокойствието в деня на парламентарните избори е създаден Регионален оперативен щаб за управление на силите и средствата, участващи в обезпечаването на обществения ред и сигурността по време на изборите. Оперативният щаб ще функционира постоянно и в деня на изборите.

Гласоподавателите, които имат проблеми с опорно-двигателния апарат, могат да се информират от сайта на РИК-Смолян кои са определените избирателни секции в Смолян, които са леснодостъпни за хора с увреждания, тъй като до законоустановения срок не са подадени заявления за обособяване на отделни подвижни секции. Въпреки това всяка от десетте общини в областта е в готовност да осигури транспорт на хората с увреждания до съответната обособена избирателна секция, посочи председателят на РИК -Смолян адв. Любомир Сираков.

173-ма са кандидатите за депутати от Смолянски многомандатен избирателен район. В районната избирателна комисия са регистрирани 33 партии и коалиции. Художници, артисти, лекари, учители, архитекти, журналисти, адвокати и други са сред желаещите да влязат в управлението на държавата.