11 май - почитаме светите братя Кирил и Методий
11 май - почитаме светите братя Кирил и Методий / purvite7.bg
Директорът на ГХП "Св. Св. Кирил и Методий" в Пловдив Соня Киркова
79656
Директорът на ГХП "Св. Св. Кирил и Методий" в Пловдив Соня Киркова
  • Директорът на ГХП "Св. Св. Кирил и Методий" в Пловдив Соня Киркова

Православната църква чества Светите братя Кирил и Методий - създатели на славянската азбука и писменост. Светският празник за Св. св. Кирил и Методий, бележи началото си през Възраждането и се свързва с училищните тържества, които са били организирани на 11 май, когато Църквата отбелязва празника на двамата свети братя.

С литийно шествие ученици и преподаватели от ГХП „Св. Св. Кирил и Методий“ в Пловдив ще отбележат празника, съобщи за Дарик директорът на гимназията Соня Киркова.

От 10 часа ще открием празника на площад „11 май“ пред училището, след което с литийно шествие ще стигнем до барелефа на славянските първоучители в Стария град, обясни Киркова.

По думите й, литийното шествие е уникално събитие, а иконата, която предвожда шествието е дарена от Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ през 1997 година.

Честванията за деня ще завършат с концерт на гимназистите, посветен на юбилея на Иван Вазов, който е един от известните възпитаници на училището, наред с Васил Левски, Любен Каравелов, Златю Бояджиев и много други.

Едва ли има българин, който не оценява делото на светите братя. Ние трябва да се връщаме към тях и то не веднъж в годината. Трябва да помним и да знаем, че без култура народът е сляп и именно на тяхното дело дължим културното си наследство, категорична бе директорката на пловдивската хуманитарна гимназия.