Жителите на Милковица се вдигат на протест срещу дупките по пътя
Жителите на Милковица се вдигат на протест срещу дупките по пътя / снимка: Dariknews.bg
Жителите на Милковица се вдигат на протест срещу дупките по пътя
32071
Жителите на Милковица се вдигат на протест срещу дупките по пътя
  • Жителите на Милковица се вдигат на протест срещу дупките по пътя

Протестно шествие организират днес жителите на село Милковица, общ. Гулянци. Недоволството им е породено от изключително лошото състояние на пътя, който минава през селото, уточни за Дарик кметът на Милковица Иван Александров. Протестът ще е от 16.00 до 19.00 часа на входа на селото откъм Гулянци, няма да затваряме пътя, защото нямаме такива правомощия, но ще се движим от единия до другия край на Милковица, допълни Александров. Вече е подготвена и декларация-обръщение, адресирана до областния управител на Плевен Иван Новкиришки, до Областно пътно управление Плевен и до Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Ремонтът на отсечката Долни Вит - Сомовит до Черквица е започнал още през 2005 год., след това пътят през Милковица е бил частично тампониран, но обещаният основен ремонт все още не се случва, каза кметът на Милковица. Стените на някои къщи в селото, които са близо до пътя, са толкова пострадали от вибрациите от преминаващите за Сомовит и ферибота в Никопол тежкотоварни автомобили, че през пукнатините може спокойно да се гледа навън. На ден през селото минават по около 100 големи камиона, хората живеят в постоянен страх, има по-голям риск и от тежки катастрофи с жертви, според Иван Александров.

Местните са ходили и са питали различни институции кога ще се продължи ремонта, защо е спрян, но отговорите са разнопосочни - че няма пари, че се правят преизчисления, че трябва да се извършат нови сметки. Но решение на проблема вече пета година няма. "Ние не обвиняваме никого, просто искаме да ни обърнат внимание, защото положението е много лошо", каза още кметът на Милковица Иван Александров. Чуйте го в звуковия файл.