„Жената и модата през 20 век е кулминацията в Нощ на музеите в РИМ-Плевен
„Жената и модата през 20 век е кулминацията в Нощ на музеите в РИМ-Плевен / dariknews.archive

Четири атрактивни изложби и модният спектакъл под открито небе „Жената и модата през XX век" очакват тази година посетителите на Европейската нощ на музеите в Регионалния исторически музей в Плевен.

За 10-та поредна година РИМ-Плевен се включва в инициативата като събитията ще започнат в 19:00 часа в събота - 16 май с откриването на четири изложби, съобщи директорът на музея Владимир Найденов.

„Запазени реликви" е изложбата, в която ще бъдат показани културни ценности, спасени от иманяри с помощта на служители на БОП и плевенската полиция.

Втората изложба е на тема „Ад Путеа 2014" и ще представи на посетителите снимки от археологическо лято на исторически обект край село Рибен, община Долна Митрополия. Ще бъдат показани и любопитни находки, които вече са преминали процеса на реставрация.

„Изрисувано с игла" е изложба, в която плевенчанката Дора Петрова ще представи над 150 гоблена, които вече са показвани и в други градове на страната.

Изложбата „Видни плевенски възрожденци" съдържа лични вещи и снимки на две исторически за града ни личности - Данаил Попов и Коста Хаджипакев.

„Запазени реликви" и „Ад Путеа 2014" ще могат да бъдат видени в РИМ - Плевен само в Европейската нощ на музеите. „Изрисувано с игла" ще остане от 16 до 22 май, а „Видни плевенски възрожденци" - до края на юни.

Кулминацията на тазгодишната Нощ на музеите в РИМ - Плевен ще бъде дефилето „Жената и модата през 20 век". То ще бъде под открито небе и ще започне в 21:00 часа.

Идеята в спектакъла е, чрез тенденциите в дамското облекло да бъдат проследени обществените промени през годините. По време на дефилето манекени от Плевен ще представят над 90 тоалета от различните периоди, като всички дрехи са от фонда на РИМ - Плевен. Част от облеклата от онези години са били доставени за заможни дами директно от модните къщи в Париж и Виена, а други - дело на плевенски майстори, но шити от вносни платове. В спектакъла ще бъде отделено внимание и на първия плевенчанин, наложил европейска мода в града. Това е Георги Друмев, който е завършил Академията в Дрезден, след което 1886 г. се завръща в родния Плевен и открива тук първото крояческо училище.
Посетителите ще видят и автентични облекла, характерни за годините след Първата световна война. Ще бъдат показани и дрехи от 60-те и 70-те години и зараждането на известното течение в модата „Унисекс". На модния подиум публиката ще има уникалния шанс да види и част от тоалетите на оперната прима Катя Попова, с които тя е излизала на сцена.

Финалът на „Жената и модата през 20 век" ще бъде поставен с етноколекция „Миналото бъдеще" на дизайнерски център „Ариес Уникат" с дизайнер Светла Димитрова. Факти за "Жената и модата през XX век" споделиха Георги Ангелов - режисьор и автор на спектакъла и Нели Дакова от РИМ - Плевен.

От РИМ - Плевен уточниха, че за реализацията на спектакъла са получили съдействие от колегите си от музеите в Ловеч и Горна Оряховица, от дизайнерски център „Ариес Уникат" и „Велур" - Ловеч.

В спектакъла ще участват Общински хор „Гена Димитрова" с диригент Анелия Дечева, Клубът по спортни танци „Дъга - тийм" с треньор Жени Василева и цигуларят Чавдар Вълков.