Зарибиха с 22 000 малки шаранчета язовир Горни Дъбник
Зарибиха с 22 000 малки шаранчета язовир Горни Дъбник / archiv.DarikNews

22 000 малки шаранчета с общо тегло 750 кг. пуснаха в най-големия водоем в област Плевен - язовир „Горни Дъбник. Зарибяването се проведе на 7 март в присъствието на представители на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/, Ивайло Генчев - председател на сдружение „Ручина", което стопанисва язовира, кметът на Горни Дъбник Тодор Йорданов, жители на селото и рибари.

„Това е второто зарибяване на язовира, откакто той се стопанисва от сдружението. Всичко премина отлично като смъртността на рибките е минимална. Средното тегло на едно шаранче е 35 гр.", каза Ивайло Генчев. Рибките са извадени непосредствено преди зарибяването от Развъдник 1, на язовир Горни Дъбник, а транспортирането им е на малко разстояние, обясни още той.

Зарибиха с 22 000 малки шаранчета язовир Горни Дъбник
netinfo

През ноември миналата година беше първата акция по зарибяване, която организира местното сдружение „Ручина". Тогава във водоема бяха хвърлени 38 000 малки шаранчета.

Председателят на сдружението обясни, че след предаването на язовир „Горни Дъбник" за стопанисване от „Ручина", е проведена среща между тях и ИАРА.
На нея от агенцията са им дали насоки за правилното стопанисване на водоема. Той поясни, че зарибяването на язовира е само една от многото функции на организацията, в която вече членуват около 800 души.

Основната идея на сдружение „Ручина" е да се развива любителският риболов, да охранява язовира, да се намалява бракониерството и да се спазват правилата, каза Генчев.

От сдружението през есента на миналата година организираха и почистване на района около водоема, в резултат на което са събрани над 12 т. отпадъци.