Юбилейна конференция на прага на 145 г. читалище Съгласие
Юбилейна конференция на прага на 145 г. читалище Съгласие / archiv.DarikNews

Най-старият културен институт в Плевен читалище "Съгласие" навлезе в своята 145-та юбилейна година. Първото значимо събитие от календара на сезон 2013/2014 е юбилейната конференция, посветена на Петър Ненков - първият професионален библиотекар в България.

Научен консултант на конференцията ще бъде проф. дфн. Мария Младенова от УНИБИТ-София, която ще изнесе и основния доклад "Концепцията на Петър Ненков от 1906 г. за добре уредена библиотека".

Другите доклади от програмата засягат различни страни от богатия професионален път на един модерен европейски интелектуалец като Петър Ненков истински пионер в организацията на библиотечното дело, посветил творчески усилия за издигане на библиотечната институция до важен духовен център и останл верен на Плевен до края на дните си. Конференцията ще бъде съпътствана от богата фотодокументална изложба.

Форумът под надслов "Петър Ненков (1868-1917) - новатор в библиотечното дело в България и библиотекар с международно признание" ще се проведе на 3 октомври (четвъртък) от 14.00 ч. във фоайето на читалище "Съгласие 1869".