ВВУБ Георги Бенковски в Д. Митрополия няма да става университет
ВВУБ Георги Бенковски в Д. Митрополия няма да става университет / Sofia Photo Agency
ВВУБ "Георги Бенковски" в Д. Митрополия няма да става университет
25149
ВВУБ "Георги Бенковски" в Д. Митрополия няма да става университет
  • ВВУБ "Георги Бенковски" в Д. Митрополия няма да става университет

«Заради 10-12 пилота годишно висше учебно заведение в Долна Митрополия няма да създаваме». Така министърът на отбраната Николай Младенов коментира в Плевен ситуацията със статута на военната база в Долна Митрополия.

Сега там се помещава факултет «Авиационен» на Великотърновския военен университет и този модел работи добре, каза още министърът. Според него в предходния закон за отбраната и въоръжените сили, който сега ще бъде променен, е записано, че в Долна Митрополия трябва да бъде създадено висше военно училище. Това обаче е нарушение на българското законодателство и по-точно на закона за висшето образование. По силата на българското законодателство, висши училища се създават с решение на Народното събрание, а не по силата на специален закон, подчерта военният министър.

Той посочи още, че ако има проблеми между Военния университет и базата в Долна Митрополия, те трябва да бъдат изчистени чисто административно, за което министерството оказва съдействие. Николай Младенов е категоричен, че в момента няма причина, при всичката липса на пари, която има, да се създава цяло ново висше учебно заведение. Подробности чуйте в прикачения файл..

При посещеието си в Плевен министърът отказа коментар по казуса «Желева» и не пожела да прогнозира евентуален изход от ситуацията в Брюксел.