123
123 / dariknews.archive
В офиса на ОИЦ-Плевен бяха връчени официално наградите от конкурса "Имам бизнес идея", който беше проведен като част от националната кампания „Имам бизнес идея“,
В онлайн конкурса се включиха шест видеоклипа, изпратени от ученици на възраст 14-18 г. Най-много харесвания събра бизнес идеята на Толя Георгиева от ДФСГ „Интелект“, следвана от тази на Кристиян Ганков от СУ „Д. Дебелянов“ в град Белене. Само пет гласа по-малко получи представянето на екипа на СУ „П. Яворов“ – Василена Банчева, Далия Симеонова и Николай Колев.

123
oic pleven

Виктория Сапунджиева от ПГРТО – Плевен, както и Станимир Събчев, Цветомир Събчев и Мария Луиза Найденова от ЦСОП – Плевен също се бориха за подкрепата на публиката и намериха своите привърженици.

Бизнес идеите на младежите от област Плевен се простират от иновативните стелки за обувки през отглеждането на селскостопански насаждения и кооперирането на пчелари до здравословното хранене на тинейджърите.

Толя Георгиева, която е в 11-ти клас в ДФСГ"Интелект" и изучава специалността "Икономика и мениджмънт е регионален победител в конкурса. Тя спечели първото място с идеята си за интерактивни стелки за обувки, които се затоплят и охлаждат. Те имат вграден микро чип и благодарение на приложение, инсталирано на смартфон може да се регулира температурата им. Толя обясни, че тези стелки могат да се ползват от всеки, включително и от хора с проблеми, както и от хора, които упражняват зимни спортове.

Първоначално идеята й хрумнала във връзка с проблем с оросяването на ходилата, който имала нейна приятелка. Заедно с Василена Банчева от СУ"П. Яворов", Толя Георгиева представиха област Плевен на националната среща, която се състоя в първия научно-технологичен парк в България – „София Тех Парк“. По време на срещата се е състояла презентация, за която Толя сподели, че е научила много неща, които ще й бъдат полезни в живота. Тя заяви, че има амбицията да се развива в посоката, която й е дало участието в конкурса "Имам бизнес идея".

123
oic pleven

Заедно с грамотата си, всеки участник получи безжична тонколонка, осигурена от Централното координационно звено в Администрацията на Министерския съвет, и промоционални материали на ОИЦ – Плевен.

123
oic pleven

Всички победители в конкурса "Имам бизнес идея" бяха поздравени от Николета Минчева, експерт в ОИЦ – Плевен и от управителя на центъра Игнат Димитров, който им връчи наградите.

123
oic pleven

123
oic pleven

123
oic pleven

123
oic pleven

123
oic pleven