Виж  ги, чуй ги, разкажи
Виж ги, чуй ги, разкажи / Люба Нинова

Що е то насилие над дете? Напоследък темата е много актуална не само у нас, където сигналите за подобни случаи зачестяват. Ядоса те някой, сдържаш се, трупаш агресия, която в един момент обаче вече не можеш да складираш, и си го изкарваш на детето – само едно невинно шамарче. Но не мислете, че това остава без последици в детското съзнание. Крещенето, необръщането на внимание тогава, когато детето търси контакт с вас, също се класифицира като насилие.

В тази връзка и с цел повишаване на чувствителността на хората към проблема с насилието над деца, и в Плевен стартира Национална кампания “Виж ги, чуй ги, разкажи” – “Родители, които бият децата си опитват да го скрият”. Инициативата е на Института за социални дейности и практики, провежда се с подкрепата на Държавната агенция за закрила на детето, съвместно с фондация “Ничии деца” Полша, а в Плевен партньор е Сдружението на помагащи специалисти в социалната сфера “Малки стъпки”. Още за кампанията чуйте в звуковия файл от Димитър Грънчаров, координатор на центъра и консултант.

Инициативата ще продължи до 8 декември. В програмата са включени и конкурси за детска рисунка – послание по темата за ненасилието и конкурс за литературна форма на тема “Бити деца”. Произведенията може да предавате в офиса на Сдружение “Малки стъпки” в Плевен на адрес ул.”Трапезица” №18 всеки ден от 10 до 12 часа и от 15 до 17 часа или да изпращате на адрес SKCPleven@yahoo.com (subject: za konkursa).