Васил Антонов се срещна с Вселенския патриарх Вартоломей I
Васил Антонов се срещна с Вселенския патриарх Вартоломей I / dariknews.archive

На 7 април 2015 г., Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей I прие Васил Антонов - ръководител на българската делегация в Интерпарламентарната асамблея по православие. По време на срещата Васил Антонов беше придружен от Ангел Ангелов - генерален консул в Истанбул, съобщиха от пресцентъра на БСП в Плевен. В последвалия разговор бяха обсъдени топлите връзки на Българската и Вселенската патриаршии, които са неделими във вярата.

Негово Всесветейшество изрази загрижеността си за положението на християните по света, особено в района на Близкия изток. Отправи призив към световните сили за по-активна роля при решаване на конфликта. Потвърди позициите на г-н Антонов за важната роля на Интерпарламентарната асамблея по православие за защитата на християнството, както и изобщо на религиозната свобода, като заяви, че България е успешен пример за постигане на религиозна търпимост, който трябва да бъде взаимстван от ЕС.

Българската делегация поднесе на Негово Всесветейшество почетния плакет на Народното събрания с лика на покойния патриарх Максим, както и фотоалбум на манастирите в Софийска област."