/ БТА
В област Плевен към момента няма фирма изпълнител, която да извършва поддръжката на републиканската пътна мрежа.

Причината е, че вървят съдебни обжалвания след проведена процедура по избор, което забавя планираните дейности. Това съобщи директорът на Областно пътно управление (ОПУ) в Плевен инж. Йордан Първанов. 

Той изрази надежда в най-скоро време да бъде разрешен проблемът, защото забавянето може да означава, че ще се изпусне летният сезон за работа. В момента дейностите, които се извършват, са от фирмата изпълнител, чийто договор е изтекъл, но след това удължен до края на юни. 

По-високи заплати за кмета на Плевен и неговите заместници

"Правим всичко възможно да подобрим републиканската пътна мрежа, която на места беше в аварийно състояние", допълни инж. Първанов. Той даде пример с пътя Долни Дъбник – Кнежа.

Когато постъпва на работа в ОПУ-Плевен преди три месеца, на ден са получавани десетки регресни покани от застрахователни компании за обезщетения заради спукани гуми, изкривени джанти и т.н.

В момента по думите на инж. Първанов идват единични и то със стара давност, тъй като непрестанно се правят ремонти в този участък, за да се спрат катастрофите и неприятните ситуации, свързани с проблеми по автомобилите.

На територията на Плевенска област по републиканска пътна мрежа в момента се сменя мантинелата между двете ленти по пътя Плевен-Брестовец и се изрязват храсти, необработвани от години.

Новата мантинела отговаря на последните нормативни европейски изисквания, стойността й е около 3 млн. лв. Извършва се и машинно изкърпване по някои пътни участъци, добави инж. Първанов. 

Той каза още, че от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) са разрешили допълнително задание за участъка Искър-Долни Дъбник и за Козар Белене-Обнова-Телиш-Радомирци-Луковит на стойност над 2.7 млн. лева.

Заложени са около 70 000 кв. метра за изкърпване, рязане на храсти и клони, които нарушават габарита на пътя. Ремонтите ще бъдат извършвани от досегашната фирма изпълнител.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Елина Кюркчиева, БТА