/ iStock/Getty Images
В Плевен отвори врати още един ваксинационен пункт - в Медицинския университет в града, съобщиха за БТА от университета.

Висшето училище започна интензивна имунизационна кампания на своя територия с изнесен пункт на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Той е позициониран на открито, пред сградата на Факултет "Фармация", с работно време 10:00 - 14:00 ч. Там се извършват и бързи антигенни тестове на студенти и преподаватели. Целта е да се поддържа актуален регистър на ваксинираните, както и на положителните за COVID-19 лица, за които ще се уведомява РЗИ.

Преди старта на новата академична година, с цел безопасно провеждане на присъствени занятия, в Плевенския университет бяха анализирани данните за ваксинационния статус на всички участници в образователния процес.

Ваксинационното покритие за преподавателите е 50 на сто, а заедно с прекаралите COVID-19 достига 72 на сто. При чуждестранните студенти делът на ваксинираните е 85 на сто, докато при българските студенти - 20 на сто.

Чрез Системата за електронно и дистанционно обучение на университета, академик д-р Богдан Петрунов, водещ специалист в областта на имунологията и алергологията в България, е изнесъл лекция за ваксините по покана на университета. Над 60 преподаватели, студенти и служители са получили експертна информация за видовете ваксини, тяхното действие и ефективност, както и отговори на въпросите си. С лекцията ще могат да се запознаят студенти, преподаватели и служители, които не са имали възможност да я посетят онлайн, уточниха от университета.
БТА