/ iStock/Getty Images
"В Плевен ПП "Има такъв народ" води с 25.25 на сто от вота на избирателите при обработени 56.13 на сто от окончателно приетите протоколи на СИК". Това съобщи за БТА председателят на РИК Ярослав Димитров, като се позова на междинни данни от преброяването на гласовете към този момент.

Втори по събрана подкрепа в 15-ти МИР - Плевен, е коалиция ГЕРБ - СДС с 22,73 на сто от гласовете, следвана от коалиция "БСП за България" - с 18,10 на сто. По получено доверие от избирателите следват ВМРО - Българско национално движение - с 6,13 на сто, Демократична България - Обединение - с 5,24 на сто, "Изправи се! Мутри вън!" - с 4,38, ДПС - с 3,65 на сто и други.

Арестуваха членове на СИК за купуване на гласове в Плевенско (ВИДЕО)

Избирателната активност в Плевенско е 47.95 на сто. Според Димитров това е доста добра активност, почти колкото на предишните парламентарни избори. Машинно са гласували в Плевенско от 30 на сто до 50 на сто от избирателите в отделни секции.

"Прави впечатление, че повече от възрастните хора са решили да дадат гласа си чрез машина, докато при младите хора, желанието е било да гласуват с традиционна бюлетина", коментира Димитров.

Членове на СИК оценяват тези нагласи като парадоксални, защото очаквали повече младежи да искат да гласуват с машини, допълни председателят на РИК - Плевен.

По думите му, в РИК са чули от медиите за "купуване на гласове", за "незаконна агитация" и други в изборния ден, но до тях не са постъпили жалби за подобни нарушения.

"Внесените сигнали в РИК - Плевен бяха дребни, бих казал от битов характер, междупартийни закачки, но не за сериозни нарушения на закона, затова сме ги определили като незначителни", отбеляза Димитров.

Той очаква до края на деня да се справят с приемането на всички протоколи от СИК, които общо са 408.
БТА