В НУ „Отец Паисий обявиха месец на здравето
В НУ „Отец Паисий обявиха месец на здравето / archiv.DarikNews

По модул „Физическо здраве" по програма „Участвам и променям", учителите от училището подготвиха Часове на класа, посветени на темите: „Здравословно хранене", „Обучение в разчитане на етикетите на храните", „Дентална култура", „Хигиена на тялото" и „Полова и сексуална култура".

Гости в часовете на третокласниците и четвъртокласниците бяха училищната медицинска сестра Грета Неделчева и диетолога - д-р Димитров - от отдел „Здравна промоция" към РЗИ - Плевен.

Учениците се запознаха със здравословните начини на живот чрез филми, беседи, презентации и други интерактивни методи. Получените научни знания, те интерпретираха като представиха плодовете и зеленчуците в забавни колажи, рисунки, реклами и творби от приложното изкуство. В работа по центрове, те си „поиграха", като превърнаха полезните хранителни продукти в герои от занимателни езикови и математически задачи.

Творбите на учениците ще бъдат изложени във фоайето на училище „Отец Паисий" в изложба под мотото „Ние живеем здравословно!"

Родителите на десет ученици от четвърти „в" клас се включиха в инициативата за здравословен живот, като подпомагат своите деца да се самонаблюдават и съблюдават здравословен хранителен режим вкъщи. За да променят начина си на хранене, те ще попълват заедно в специално подготвена тетрадка консумираната храна, ще изготвят менюто си за следващия ден, ще изчисляват количествата в порциите и ще балансират хранителните продукти според съдържанието на основните хранителни вещества - въглехидрати, мазнини, белтъчини, витамини и минерали.

След приключване на експеримента, участниците ще споделят своя опит пред учениците от класа.