В Ловеч - без подвижна избирателна секция за референдума
В Ловеч - без подвижна избирателна секция за референдума / archiv.DarikNews

Със заповед на кмета на община Ловеч за предстоящия на 27 януари референдум са образувани 97 избирателни секции, в това число и подвижна избирателна секция.

Поради постъпило само едно заявление за гласуване в подвижна избирателна секция - законовото изискване е поне 10 избиратели с такова желание, е предложено на РИК секцията да бъде закрита, информират от пресцентъра на общината.

На проведените консултации е постигнато съгласие на парламентарно представените политически партии и коалиции и по предложение на общината до РИК са назначени секционните избирателни комисии. Избирателните списъци са обявени по избирателни секции в установения срок 17 декември. Определени са и местата за информационно-разяснителната кампания - за поставяне на нагледна агитация, за провеждане на мероприятия на открито и закрито.

Досега в общината не е постъпило нито едно уведомление за инициатива по информационно-разяснителната кампания за националния референдум за града и за селата - нито от инициативните комитети, нито от политическите партии и коалиции. До този момент не са постъпили и заявления за отстраняване на непълноти и грешки в избирателните списъци, срокът за това изтича на 19 януари. (Всъщност повече от 15 години такива заявления по време на избори не е имало.) Не са постъпили и заявления за издаване на удостоверения за гласуване на друго място, тук срокът е 12 януари. 139 са поискали гласуване по настоящ адрес - трима в града и 136 в 15 населени места. Крайният срок и за това е 12 януари.

Общинската администрация започна още през ноември организационно-техническата подготовка по произвеждане на референдума. Дейностите са в съответствие със Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, Изборния кодекс и решенията на ЦИК.