В Часа на класа запознават учениците с мисиите на основните въоръжени сили
В Часа на класа запознават учениците с мисиите на основните въоръжени сили / archive.dariknews

В смисъла на приноса към националната сигурност в мирно време от 1 декември започва инициатива, свързана с провеждането на занятия с учениците от девети и десети клас във всички училища в Плевенска област. Това обяви полковник Николай Бешев - комадир на военно формирование 22 160 и на Единния център за начална подготовка в Плевен, дни преди отбелязването на празника на Сухопътните войски - 19 ноември..

В случая става дума за запознаване на учениците с мисиите и задачите на основните видове съществуващи въоръжени сили в най-общ вид като акцентът ще бъде върху самозащитата и защитата на населението при възникването на критични ситуации от невоенен характер - земетресения, наводнения и др. Лекциите ще бъдат провеждани в Часа на класа и ще имат основно познавателна цел.

Полковник Бешев обясни, че в заниманията като лектори ще бъдат включени военослужещи от различните формирования в Плевен, включително и от военновъздушното поделение в Долна Митрополия. Той изрично обърна внимание на разпространена вече със спекулативна цел информация, че се възвръща познатото в миналото Воено обучение като поясни, че в предвидените занятия не са включени изучаването на видовете огнестрелно оръжие и стрелбата с него.

В момента се извършва подготовката и съгласуването на работата на преподавателите. Предстои и среща с представители на Военното окръжие, под чиято егида и съгласувано с Министерството на образованието ще се проведат всичките пет занимания за учебната година.