В областта са разкрити в десет болници 208 легла за пациенти с COVID-19
"Две училищни паралелки и три групи в детски градини са поставени под карантина заради случаи на коронавирус", съобщи д-р Илиян Минчев - директор на Регионалната здравна инспекция.

В Плевен продължава инициативата за имунизация с ваксина по желание

"Поставените под карантина класове са от училището в село Крушовица. Това са деца в трети и четвърти клас, които предстои да преминат към онлайн обучение", обясни той. Очакват се и резултати от епидемиологичното проучване за двама заразени ученици от Плевен.

"В областта са разкрити в десет болници 208 легла за пациенти с COVID-19 - от тях 132 са заети към днешна дата", добави още д-р Минчев. Има шест свободни интензивни легла за пациенти с тежко протичане на заболяването и 76 - за такива с по-леки симптоми.

Денонощен кабинет за ваксини заработи в Плевен

Той уточни, че само в две болници в Плевен са разкрити интензивни сектори за лечение на пациенти с коронавирус - УМБАЛ "Д-р Георги Странски" и МБАЛ "Сърце и мозък". "Няма натиск върху здравната система, който да налага да се отпускат още легла за лечение на пациенти с COVID-19", обясни директорът на РЗИ.

"В Плевенска област до момента има два COVID сектора, през които могат да минават за прегледи пациенти със симптоми на заболяването - в Диагностично-консултативния център на болница "Св. Панталеймон" и в Кардиологичния медицински център на болница "Сърце и мозък", каза д-р Минчев. "Извън Плевен засега няма такива сектори", уточни той.
БТА