Трима скочиха за кръста в Горни Дъбник
Трима скочиха за кръста в Горни Дъбник / gergana.stojanova

За седма поредна година в плевенското село Горни Дъбник, жителите му отбелязаха по стар стил Йордановден. От ранно утро на площада в селото засвири духова музика, а жителите му се събраха, за да се отправят към църквата за Богоявленска литургия, която отслужи свещенникът.

След това хората отново съпровождани под звуците на духовата музика и с развети знамена се отправиха към Ручина бара в района на „Старата чешма". Там отново свещенникът отслужи литургия и освети водата, след което хвърли и кръста в ледените води.

Трима скочиха за кръста в Горни Дъбник
netinfo

Трима бяха претендентите, които се осмелиха да скочат в студената вода - Румен Горанов, Даниел Василев и Радослав Исаев. Младите момчета не се побояха от минусовите температури и скочиха във водата. Най-ловък се оказа Румен Горанов, който не за първа година хваща кръста на Богоявление в Горни Дъбник. След това той върна специално изработения за Йордановден кръст от Иван Чапаев, на отец Милен, който го благослови за здраве.

Кметът на селото Николинка Горанова, пък връчи на победителя традиционната награда от 50 лв. и бутилка с уиски. След това жителите си наляха от светената вода за здраве и се отправиха към площада, където се проведе надиграване. Празникът продължи с много веселба и добро настроение въпреки ниските температури.

Трима скочиха за кръста в Горни Дъбник
netinfo

За всички, които участваха в надиграването имаше и награди, които връчи кметът на Горни Дъбник, Николина Горанова.