Трима мъже от Плевенско са заразени с марсилска треска
Трима мъже от Плевенско са заразени с марсилска треска / Sofia Photo Agency

Три случая на марсилска треска са регистрирани през месец август в Плевенска област, съобщиха от РИОКОЗ Плевен. Заболелите са мъже на 22, 37 и 54 години от Долна Митрополия, Плевен и Радишево. Кучешките кърлежи са основни преносители на заболяването.

Заразяването става посредством ухапване от кърлеж и по-рядко през конюнктивата на окото при попадане на инфекциозен материал от смачкан кърлеж, уточняват специалистите. Единият от болните мъже е бил ухапан от кърлеж, но и тримата са имали контакти с кучета.

Пикът на заболяемост от марсилска треска у нас е бил през 2001 година, тогава са регистрирани 1 755 случая, а 19 болни са починали. Най-много случаи на заболели се регистрират обикновено през месец август и това е свързано с активността на кърлежите. Този вид заболяване протича най-леко при децата, а най-тежко - при възрастните хора над 60 години с хронични заболявания.

Симптомите на марсилската треска са втрисане и висока температура, зачервено лице и гърло, отпадналост, болки в мускулите и ставите. Наблюдава се и характерен обрив, а ако заразяването е станало чрез ухапване от кърлеж на мястото на ухапването се образува черно петно. От хигиенната инспекция уточниха, че заболяването е с природна огнищност, и то не е характерно за нашия регион. Най-разпространено е в Южна България и Черноморието.