Три тона гилзи поиска кметът на Плевен от Военното министерство за паметника на Емил Димитров
Три тона гилзи поиска кметът на Плевен от Военното министерство за паметника на Емил Димитров / dariknews.archive

До момента събраните пари за издигане на паметник на Емил Димитров в Плевен са почти 19 000 лева. Това обяви на работна среща в общината началникът на отдел „Култура" Стефка Григорова.

Кметът на Плевен Георг Спартански изрази увереност, че до края на октомври средствата ще достигнат сумата 20 000 лева, което е повод още от сега да се подготвят документите за обявяване на Национален конкурс за паметник на Емил Димитров като на редовната октомврийска сесия, кметът ще предложи да бъде определено и мястото за разполагане на паметника.

„Имам в писмен и снимков вид мнението на Камарата на архитектите като става въпрос за 7-8 позиции в центъра на Плевен. Общинският съвет е в правомощията си да определи мястото, защото то от своя страна има значение за визуализацията на проекта по отношение на околната среда, в която ще бъде разположен".

Георг Спартански каза още, че е подписал писмо до министъра на отбраната Николай Ненков с молба да дари три тона месингови гилзи за претопяване и материалът да бъда използван за паметника. „Това би струвало около 13 000 лева така, че ще бъде една не малка помощ за реализацията на паметника", коментира кметът и каза, че по подобен начин е подходено за паметник на ген. Колев, издигнат в Добруджа.