Три нови сорта представи ИЛВ в Открития ден на десертното и виненото грозде
Три нови сорта представи ИЛВ в Открития ден на десертното и виненото грозде / archive.dariknews

С 31 сорта узряло винено и десертно грозде се похвали директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен доц. Иван Пачев в Открития ден на десертното и виненото грозде. който се проведе на 28 Август 2014 г. в сградата на института.
Той коментира, че гроздето е узряло въпреки лошия инфекционен фон поради обилните дъждове през тази година.

Доц. Пачев сподели и новината, че в ИЛВ-Плевен има три нови кандидат-сорта, които са вече част от изложбата, подредена във фоайето на института по повод организирания Отворен ден.

"Искаме да покажем нашите постижения за тази година, въпреки тежките условия, както по отношение на времето, така и във финансово отношение", каза Иван Пачев и допълни, че целта на Открития ден в ИЛВ-Плевен е и да се запознаят колеги от други институти и производители с новото производство.

Три нови сорта представи ИЛВ в Открития ден на десертното и виненото грозде
netinfo

Директорът на института обясни, че отличителна черта на новите три сорта е големината на зърното, както и приятните вкусови качества. Два от сортовете са розови десертни, а третият е червен - винен.

Според Иван Пачев годината не е била много добра за лозарите, но както се казва добрите стопани са успели да направят така, че да имат реколта, която няма да е на 100% като миналогодишната и се очаква да е с 30-40% по-ниска, но въпреки това. Специалистът обясни, че по-лоша ще е реколтата в местата, където лозята не са обработвани активно с фунгициди и на места дори изцяло е изгубена реколтата, докато на местата, където лозята са третирани по 10 и повече пъти, реколтата е запазена до 80-90%.

Средният добив при десертните сортове тази година е около 1000 кг. на декар, а при винените добивът се доближава до 800-900 килограма.
!500 декара стопанисва Институтът по лозарство и винарство в Плевен. От тях 800 дка са лозя, половината от които са винени сортове.
Другите 400 декара включват една огромна колекция от 2000 сорта, която е най-голямата на Балканския полуостров и в Европа , както и десертни сортове грозде.