Съветниците заседават извънредно за Автобусни превози
Съветниците заседават извънредно за Автобусни превози / Dariknews.bg
Владислав Николов- ГЕРБ
38434
Владислав Николов- ГЕРБ
Любомир Буковски - БСП
  • Владислав Николов- ГЕРБ
  • Любомир Буковски - БСП

Извънредна сесия на Общински съвет Плевен във връзка с финансовите проблеми на Общинското предприятие "Автобусни превози" ще се проведе от 14.00 часа на 14 февруари. Тя е по инициатива на групата съветници от ГЕРБ и е подкрепена от представителите на Коалиция за България и независимите съветници Ивайло Атанасов и Валерий Ангелов.

Заседанието е с дневен ред от 4 точки, в които е планувано да бъдат изслушани управителят на фирмата, главният счетоводител и назначеният ликвидатор. Съветниците са поискали още да бъдат запознати с финансовото състояние на Автобусни превози, като за целта молят да им бъдат предоставени необходимите материали. На извънредното заседание ще бъдат изслушани всички работници в предприятието, които имат неполучени трудови възнаграждения или други проблеми, касаещи фирмата.

Групата съветници от ГЕРБ изразиха съмнение, че бързата реакция на председателя на ОбС Георг Спартански за насрочване на исканата извънредна сесия вероятно цели да съкрати времето за уведомяване на работниците. По тази причина те призоваха средствата за масова информация да оповестят датата за извънредното заседание, за да могат всички засегнати да присъстват.

Един от вносителите на предложението за това извънредно заседание съветникът от ГЕРБ Владислав Николов подчерта, че много ще държат да получат подробна информация за финансовото състояние на дружество. Той обаче изрази съмнение и дали назначения ликвидатор ще съумее да подготви такава информация в толкова кратък срок до понеделник.

Владислав Николов призова служителите и работниците в останалите общински предприятия в града, ако и в тях има проблеми с неизплатени заплати, да сигнализират пред ОбС.

Предварително отношение по въпросната извънредна сесия взеха и другите от опозицията - представителите на Коалиция за България. Те от своя страна бяха напълно скептични относно това, дали изобщо ще има заседание, като предположиха, че мнозинството няма да приеме дневния ред. По този повод те поставиха някои от своите въпроси предварително. Къде бяха двата синдиката и плевенските им представители Янчо Андонов и Цветан Дангуров през 7-те година на упадъка на Автобусни превози, попита съветникът Любомир Буковски.

Той постави въпроса за ролята и отговорността на Мария Кавулска и зам.-кмета Валентин Матеев. Съветникът потърси отговорността на мнозинството от ОДС и подкрепящите ги в решенията относно предприятието - Вахит Арслан, Милчо Илиев и Христо Таслаков. Буковски постави и друг важен въпрос - защо през месец май 2010 г. е продължен договора на управителя на фирмата Иван Стефанов при изключително лошите финансови резултати, постигнати от него. Съветникът от БСП направи паралел и между ликвидацията на Автобусни превози и спирането на дейността на превозвача "Автобел" Белене, ръководена на сина на Стефанов.

Съветниците от Коалиция за България изразиха надежда, че отговорните ще съберат сили, за да обсъдят поставените в ОбС въпроси и  заедно да решат как да се помогне на работниците да вземат своите заплати. В противен случай отговорността ще бъде само на мнозинството, подчерта Буковски.