Събота: „Ден на отворените врати в библиотеката на МУ-Плевен
Събота: „Ден на отворените врати в библиотеката на МУ-Плевен / dariknews.bg

След стартирането на новата академична 2012/2013 година, Библиотеката на Медицинския университет - Плевен организира „Ден на отворените врати" на 15 септември - от 8:00 до 16:00 часа. Инициативата е насочена към редовните читатели, но преди всичко към новоприетите 300 първокурсници във висшето училище. Те са поканени да се запознаят със служителите, фонда, информационните и справочни възможности, както и с правилата в Медицинска библиотека - Плевен.

Университетската библиотека в Плевен е единствената специализирана библиотека в Северозападна и Централна Северна България. След успешно реализирания проект „Осигуряване на подходяща и рентабилна образователна среда в МУ-Плевен чрез подобряване на енергийната ефективност на учебните корпуси, осигуряване на достъпна среда и модернизация на библиотеката", финансиран със средства по оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013, библиотечното обслужване в учебното заведение е на най-високо ниво. Въведена е баркод технология за читателските карти, система за видеонаблюдение, инсталирана е съвременна размножителна техника и нови климатични системи. С цел дигитализиране и архивиране на библиотечния фонд е закупен букскенер /book scanner/ Bookeye 4.

Чрез интернет пространството, читателите имат възможност за проверка на собствения „читателски картон", заявки на книги и презаписване, както и за достъп до електронния каталог на библиотеката.
В качеството си на най-голям информационен ресурс на университета, библиотеката предлага богата колекция от специализирана медицинска литература, разнообразен фонд от научни биомедицински списания и редица издания на Световната здравна организация. Направен е абонамент за медицински бази данни и е осигурен онлайн достъп до тях.

През цялата учебна година, Медицинска библиотека-Плевен работи шест дни в седмицата, като предлага множество услуги на своите читатели: издирване на книги и списания от фондовете на библиотеката, изготвяне на справки по зададени теми или ключови думи в електронните каталози, интернет-достъп до библиотечните каталози и събиране на актуална справочна и научна информация по медицински проблеми.  Също така, студентите могат да намерят необходимата им информация за предстоящи конгреси, научни проекти, програми за обучение, конкурси и стипендии.

„Ден на отворените врати" в Медицинска библиотека - Плевен ще се проведе на 15 септември - събота, от 8:00 до 16:00 часа.