Светът отбелязва Световния хуманитарен ден
Светът отбелязва Световния хуманитарен ден / reuters, архив

ООН отбелязва 19 август като Световен хуманитарен ден в чест на работещите в областта на международната помощ. Световната организация се надява събитието да фокусира вниманието върху работещите в тази област и да увеличи подкрепата за тяхната роля.

Те работят в нарастващо опасни условия и често се превръщат в мишена на нападения. Световният хуманитарен ден съвпада с 13-та годишнина от бомбардировката на представителството на организацията в Багдад, при коЯто загинаха 22 хуманитарни работници на ООН.

Световната организация се надява денят да послужи като напомняне, че работата по оказване на помощ се основава върху много прост принцип: да достави безпристрастна помощ на всички, които се нуждаят от нея.

Преди 4 години американската певица Бионсе записа в пленарната зала на ООН видео, което се използва, за да се популяризира Световния ден за хуманитарна помощ - 19 август.

Светът отбелязва Световния хуманитарен ден
netinfo


Този ден се отбелязва от 2009 г. в памет на атаката от 19 август 2003 г. срещу централата на ООН в Багдад, която отне живота на 22 служители на ООН, включително специалния пратеник на ООН в Ирак Серджо Виейра де Мело.