operativka
operativka / dariknews.bg
Многобройни писма от директорката на най-новата детска градина в Плевен “Приказен свят” – филиал на ДГ“Щастливо детство“, станаха повод за коментар от страна на кмета на Плевен Георг Спартански по повод множество строителни дефекти, проявили се в рамките само на година от откриването на новата сграда на детското заведение в Плевен.

„Две питания съм отправял в Общинския съвет към моя предшественик Димитър Стойков по повод тази градина и по повод факта, че строителството й се забави „само“ с година и 9 месеца, и се изпълнява абсолютно некачествено и не по проекта, по който е спечелена поръчката. За съжаление се оказах прав - тази фирма - изпълнител ХУФУ, която е известна с множество скандали в цялата страна, включително и Малкото НДК в столицата, сега я търсим с “N”броя писма по веригата, директорката на детската градина пише на нас за течове и паднали плочки, пропадания и т.н., защото така се усвоиха един милион лева.
Търсим фирмата на адреса по актуалната й регистрация и й пишем писма, все едно от умрял писмо да очакваш. Фирмата се е покрила, а гаранцията за строителните й дейности е 20 години“, каза кметът.

Георг Спартански каза, че необходимите ремонти в градината ще бъдат извършени от общината и за сметка на община, но после средствата ще бъдат потърсени от фирмата – изпълнител по съдебен път. Директорката на Детска градина "Приказен свят" Илияна Иванова каза, че до сега по-дребните ремонти като лепене на паднали плочки и други са извършвани за сметка на бюджета на детското заведение, но в сградата има много по-тежки проблеми, които са непосилни за детската градина, а и са задължение на фирмата - изпълнител поради 20-годишната гаранция, която тя е дала за извършеното строителство.

„Това са безобразия, които срещаме не за първи път. Това са целеви пари, отпуснати от правителството – дават ти като на кьорав един милион лева и ти си оставяш ръцете“, кментират кметът и каза, че е време нещата да се нарекат с истинските им имена.
„Това е релефен пример на абсолютен бандитизъм. Никой да не те търси, никой да не ти контролира строителството. Два пъти съм питал Димитър Стойков на сесия – глас в пустиня. Никакъв отговор – така си вървеше и така си свърши“, каза Спартански.