След преследване и стрелба заловиха брутален рецидивист
След преследване и стрелба заловиха брутален рецидивист / dariknews.bg

Плевенските полицаи задържаха 22-годишен рецидивист след преследване и стрелба в Плевен. На 21 септември криминалисти извършват проверка в частен дом на улица "Панайот Хитов" и засичат в двора, издирван за серия улични грабежи в града.

Мъжът не се подчинява на полицейско разпореждане "Стой, полиция!" и "Стой ще стрелям" и побягва. При преследването служителите на реда произвеждат четири изстрела със стоп патрони. Нарушителят успява да избяга и да се укрие. Организирани са заградителни мероприятия и в последствие той е заловен.

Грабителят е потърсил лекарска помощ в спешен център, където е постъпил с повърхностни рани в областта на ръката и гърба. Укривал се е в индустриалната зона на Плевен. Разследването го уличава като извършител на множество нападения в града. В полицията е постъпила първата жалба, затова, че за времето от 10:00 до 20:00 часа на осми август е разбит прoзорец на тераса на апартамент на плевенската улица "Люляк" и е откраднат плазмен телевизор "Lg" - 20 инча.

На 23 август, около 14:00 часа на улица "Неофит Рилски" е нападнал 65-годишна плевенчанка и е издърпал златен ланец "Клеопатра" с тегло 150 грама. На 28 август около 15:30 часа на площадката до бл. 8 в квартал "Сторгозия»" е нападнал 33-годишна и е издърпал златен ланец с тегло около 30 грама. На 12 септември около 16:35 часа до блок "Крали Марко" е нападнал 38-годишна и е заграбил два златни синджира на стойност около 300 лева. На 18 септември 47-годишна се е оплакала в полицията, че около 19:00 часа на улица "Лъчезарна" е пресрещната от мъж, който е издърпал от врата й два златни ланци - единият с тегло около 3 грама с плочка на "Дева Мария", а другият около 5 грама с кръст. На 21 септември около 10 часа е направен опит за уличнен грабеж на 30-годишна плевенчанка. Мъж се опитал да и отнеме златен ланец с тегло 30 грама в магазин за бебешки стоки в Плевен на улица "Хан Крум".

Прецизната оперативна работа е довела криминалистите до извършителя - той е плевенчанин, с шест заявителски материала за кражби и грабежи, три криминалистически регистрации и една присъда. Задържан е за 24 часа, а в последствие за 72 с прокурорско разпореждане.

Вещите, обект на престъпленията, не са намерени до момента и по данни на извършителя са били продадени в различни заложни къщи в Плевен. Работата по документиране на престъпното деяние продължава.