Щетите от пожара в Медицинския университет  в Плевен възлизат на повече от 1 милион лева, съобщи проф. Добромир Димитров, ректор на висшето училище.

"Застрахователят ще изплати малко над 800 000 лв. без ДДС, но има и съпътстващи разходи, които ние сами ще си покрием", уточни той. В момента се подготвят документите към Общината за получаване на разрешение за възстановяване на покрива.

Голям пожар горя в Медицинския университет в Плевен (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Учебният процес в сградата на Ректората е възстановен, с изключение на катедрата по анатомия, където ще се продължи още две седмици онлайн", добави проф. Димитров. Той каза още, че студентите имат абсолютно свободен достъп, който се организира така, че да се използва едната страна на централния вход. Другата част ще бъде изолирана, за да има достъп фирмата, която ще бъде ангажирана с ремонта на покрива.

На 29 септември възникна пожар на покрива на университета, при който бяха нанесени материални щети на библиотеката, без повреди на библиотечния фонд. Засегнати бяха катедрите по анатомия и по рехабилитация и ерготерапия, както и една от аудиториите на ректората - зала "Авицена".

За набиране на средства за възстановяване след пожара МУ - Плевен обяви дарителска сметка. Тя е публикувана на страницата на висшето училище.
 
БТА