Седем екзотични вида са регистрирани тази година
Седем екзотични вида са регистрирани тази година / netinfo
7 регистрационни карти за видове по CITES са издадени от началото на годината до момента, това информират от пресцентъра на РИОСВ Плевен. 2 от картите са за тигрови питони - албиноси, а останалите - за папагали.

От 2005 година до момента РИОСВ Плевен е регистрирал 214 екземпляра от видове, защитени от Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES). Сред регистрираните най-много са папагалите от видовете голям Александър, сенегалски, кралски, какаду, червена, жълтобуза и пъстра розела, неразделки и други.

Най-много регистрирани видове има в градовете Плевен, Ловеч и Троян.

Притежателите на екзотични видове по CITES /това са повечето от видовете папагали, игуани, змии, всички видове маймуни и др./ са длъжни да ги регистрират. Има и видове, които са обект на свободна търговия. Например вълнист папагал, червенобуза неразделка, малък Александър, корела и други, които не подлежат на контрол и регистрация от страна на РИОСВ.

След подаване на необходимите документи, за да бъдат регистрирани видовете по CITES, следва издаването на специална карта. Тази карта съпровожда отделния екземпляр при продажба, размяна, даряване и други.

Регистрацията е безплатна и се извършва с цел предотвратяване на незаконен трафик и контрабанда. Санкцията за неспазване на изискванията за търговия и регистрация на видове, защитени от CITES, е от 100 до 20 000 лева.