rumen petkov
rumen petkov / dariknews.archive
„Превъоръжаването на Българската армия е процес, който няма алтернатива. За нас е изключително важно, държавата да води последоветелна политика за гарантиране на националната ни сигурност, но за съжаление действията са в обратната посока. Коалиция F-16 е провал за България. Тя се състои от ГЕРБ, ВМРО, БСП и ДПС. Това са самолети, които са морално остарели и които представляват реална заплаха за Военновъздушните сили на България и за националната ни сигурност по много причини и едната от тях е, че тези самолети могат да носят ядрено оръжие, което за съжаление е против българския национален интерес“. Това каза лидерът на ПП АБВ Румен Петков пред журналисти в пресклуба на БТА в Плевен.
Като доказателство, че БСП е част от „Коалиция – F-16“, Петков посочи, че Корнелия Нинова не е участвала в гласуването на ветото на президента Румен Радев. „Това е такъв циничен шамар по президента Радев, какъвто никой политически функционер не си е позволявал от 1989-та година насам“.
Румен Петков коментира, че неучастването в гласуването на вето на президента от политически ръководител е отношение към самия президент. „Унижението, което Корнелия Нинова нанесе на президента е нещо, което не сме виждали през всичките тези години“, допълни Петков.
"В момента същата коалиция F-16 планира закупуването за милиард и 400 милиона без ДДС, техника за сухопътните войски. Голяма част от тази техника може да бъде произведена в българския Военно-промишлен комплекс и въпросът е, защо премиерът и военният ни министър не го ангажират“.
Лидерът на АБВ посочи, че и в момента в България се произвеждат тежки бронирани машини за страни – членки на НАТО и ЕС.
„Защо министър-председателят загърбва Военно-промишления комплекс?. Това е предателство. Не може ние да произвеждаме такива машини за Швейцария, Белгия и други държави, но нашата армия да не иска да си купи тази техника. Това е висша форма на предателство на българския национален интерес, на което автори са премиерът Бойкко Борисов и Красимир Каракачанов“, заяви Румен Петков.