rumen petkov
rumen petkov / abv press
Каквото за Цецка, това и за Цецко. Така председателят на ПП АБВ Румен Петков коментира събитията около скандалните сделки с имоти и оставката на правосъдния министър.
Петков бе категоричен, че по случая е било задължително БСП да настоява за анкетна комисия и вот на недоверие заради апартаментите.
„Ръководството на БСП три дни си мълча. Адекватното действие е на часа, влизане в Народното събрание и искане за назначаване на парламентарна анкетна комисия, доминирана от опозицията и председателствана от опозицията, която да разследва случая, с един единствен мотив – произхода на средствата“, посочи Петков.
В контекста на скандалния апартамент на Цветан Цветанов, Румен Петков разви накратко и аритметически алгоритъм:
„Апартамент, който има, струва 1,6 млн. лв. по груби сметки. Какво означава това - 160 хил. лв. на година за последните 10 години активен политически живот. Означава, че той е спестявал по грубо 15 000 лева на месец. Това мълчание, това неискане на анкетна комисия, означава да оставим тези, които ни обясниха, че тъщата му е дала 6 апартамента, сега да ни обяснят, че баджанакът му е дал седмия. Ръководството на БСП си мълча три дни, защото не знае какво да направи – как да слугува на Цветанов и да го пита едновременно – ти откъде взе 1.6 млн.“, коментира още Петков.
Пред медиите Румен Петков заяви, че БСП не иска широка лява коалиция, защото това е против интересите на Цветан Цветанов.
„Преди 20-ина дни, по повод мълчанието на БСП, споделих пред вас, че ще представя в определен момент една прогноза, която съм направил на 3 февруари - защо няма да се случи широка, солидна, излъчваща перспектива лява и лявоцентристка коалиция. Написал съм, го подписал съм го, завел съм го в нашата поща, оставил съм го в офиса на президента Първанов, на Ивайло Калфин, на още 6-7 политически партии в лявоцентристкия спектър, които също са търсили БСП с такова предложение. Моята прогноза тогава беше, че такава перспектива е нереалистична, поради отказ на председателя на БСП. Като аз съм написал, че този отказ ще бъде мотивиран от факта, че това е против интересите на г-н Цветан Цветанов, а г-жа Нинова няма да тръгне срещу тях. На повърхността е това, че тя досега, като председател на БСП, не е казала една лоша дума по адрес на Цветан Цветанов. А единственият аргумент на Борисов да държи Цветанов са изборните резултати. Друг е въпросът как той ги постига и с какви инструменти контролира Корнелия Нинова“, коментира Петков.
Причината, посочи Петков, да напише въпросната прогноза на 3 февруари, е за да не изглежда в очите на своите съратници наивник. Очевидно е, че това ръководство на БСП и г-жа Нинова, обслужват интересите на ГЕРБ, каза Петков и посочи примери за целта.
„Много брутално беше общото гласуване в края на миналата година на промените в енергийната стратегия, които практически гарантират грабеж; БСП излезе отвсякъде и остави ГЕРБ във всички институции да прави, каквото пожелае; БСП извади членовете си от НСОРБ; Липса на коментари от страна на БСП по многото примери за злоупотреба с власт от страна на управляващата партия, както и липса на защита на обвинените в злоупотреби хора с властови позиции и БСП;“
Като най-крещящ пример по случая е мълчанието на ръководството на БСП в продължение на три дни, каза още председателят на ПП АБВ./Пресофис ПП АБВ/